Miksi Wildtrakia ei saa Suomeen?

Niin haluttava uusi Ford Rangerin Wildtrak-malli onkin, ei sitä tällä hetkellä saa Suomessa. ”Saada Suomessa” on toki moniulotteisempi ilmaisu, kuin miltä se näyttää. Auton saaminen tarkoittaa tavallisesti sitä, että ostaja voi mennä autoliikkeeseen, tehdä kaupat uudesta autosta ja saada auton tehtaalta viikon parin kuluessa. Se voi myös tarkoittaa sitä, että ostaja menee autoliikkeeseen, tekee kaupat uudesta autosta, mutta ei saa sitä tehtaalta viikon parin kuluessa. Hän ei välttämättä saa sitä kuukauden parinkaan kuluessa, tai kenties vuoden parinkaan kuluessa.

Fordin maahantuoja esittelee Wildtrak-mallin nettisivuillaan. Aikaisemmin Wildtrak oli mukana myös hinnaston sisältävässä pdf-tiedostossa. Kesäkuussa 2013 päivitetyssä hinnastossa mallia ei enää ole mukana. Maahantuoja menettelee siis aika mielenkiintoisesti: Se pitää mallin esillä, mutta ei kerro mitään sen saatavuudesta. Koska se ei erityisemmin kerro muidenkaan Rangerin mallien saatavuudesta, voi kävijä olettaa, että Wildtrakia voi kysäistä lähimmältä Ford-jälleenmyyjältä.

Näin minä tein ensimmäisen kerran viime kesänä. Olin liikkeellä vielä silloin tutustuakseni uuteen Wildtrakiin enkä niinkään ostaakseni sen. Autoliikkeen A myyjä sanoi, että Wildtrakia ei ole saatavana. Ei ole ollut pitkään aikaan, eikä kenelläkään ole tietoa, milloin on. Samaa sanottiin autoliike B:ssä. Ihan varmuuden vuoksi halusin syksyllä vielä kuulla vastauksen autoliike C:ssä. Olihan tilanne saattanut ehtiä muuttumaan, ja toisilla automyyjillä voisi olla enemmän tietoa asiasta. Pienetkin tiedonmuruset olisivat auttaneet minua himon tuskassa.

Autoliike C:n myyjä kertoikin syyksi Euroopan unionin säädökset lava-autojen mitoista. Ne ovat ihan omaa luokkaansa verrattuna muihin maihin. Ajatellaanpa, että Fordin tehtaalla valmistetaan Wildtrakkeja jonkin muun markkina-alueen kuin EU:n määräysten mukaisiksi. Tehdas on viimeisen päälle viritelty niin, että autoista saadaan sentilleen tietynlaisia. Sitten Fordin johtajille kantautuu tieto, että Euroopan unionin alueella muutama hassu sata ostajaa haluaisi saada Wildtrakin. Tällöin johtajat miettivät: Jaaha, vai että pitäisi tehdas laittaa niiden parin sadan auton vuoksi ihan mullin mallin, ja palauttaa taas entiselleen sen jälkeen. How about no?

Tästä teoriasta voi olla tietysti monta mieltä, ja koska en tunne autotehtaiden toimintaa kovin hyvin, en esitä mitään arvioita siitä. Mielessä sitä kuitenkin on kaikenlaisia mutta entä kun -kysymyksiä.

Sitä paitsi autoliike C:n selitys ei ole ainoa. Aivan hiljattain sain puhelun autoliike D:stä. Olin näin loppuvuonna päättänyt kysyä uutta tilanneraporttia ja samalla vastausta muutamaan auton ostamiseen liittyvään kysymykseen. Autoliike D nimittäin mainitsee sivuillaan jopa Wildtrakin hinnan euron tarkkuudella, ja halusin tietää, olisiko auto kenties kaupan samaan hintaan, jos se joskus Suomeen tulee.

Soitosta sain paljon mielenkiintoista tietoa. Mielenkiintoisin – joskin kuulopuheisiin perustuva – oli syy siihen, miksi autoa ei saa. Joitakin Wildtrakin osia ei ole saatu tehtaalle. Tästähän voisi olettaa seuraukseksi sen, että Wildtrakia ei saa sen enempää muihinkaan maihin. Siitä minulla ei sitten ole tietoa.

Automaattivaihteista perushytillistä mallia oli autoliike D myynyt noin 40 500 euron hintaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että ”hinta” ei ole koskaan autojen ja varsinkin automyyjien käsitteistössä prikulleen määritelty sana. Joka tapauksessa olen tyytyväinen tähän karkeaankin hintaan.

Uusia Wildtrakeja oli kuulemma myyty ehkä ihan kourallinen viime syksynä, vai oliko niitä tilattu silloin ja saatu vasta alkuvuonna. Joka tapauksessa toimitus oli vienyt aikaa, eli jos saatavuutta on joskus ollut, on se silloin jo ollut vaihtelevaa. Tässä yhteydessä on pakko mainita se, että en ole nähnyt yhtäkään uutta Wildtrakia vielä liikenteessä. Tosin jos ostaja ei ole valinnut hyvin erottuvaa oranssia väriä, on auto voinut todella helposti mennä ohi. Mutta edes pk-seudun autopaljoudessa tämä komistus ei ole tullut vastaan.

Yksi valttikorttihan minulla oli käytettävissä, ja se oli Fordin maahantuoja. Kysyin Ford Suomen Facebook-sivuilla, onko mallin Suomeen saapumisesta tietoa. Vastaus oli lyhyt ja ytimekäs: paluusta Suomeen saadaan tietoa vuoden 2014 puolivälin jälkeen. Kuinka kutkuttavan jännittävän epämääräistä.

Uuden Wildtrakin saapuminen Suomeen on siis ollut, ja on jatkossakin, erittäin pitkä ja kivinen tie. Ford ei ole hoitanut asioita tyylikkäästi. Itse olisin pitänyt näin kuolattavan makean auton mahdollisimman visusti piilossa siihen asti, kunnes sitä myös olisi mahdollista ostaa siten, kuin auto normaalisti ostetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.