Cat B15Q on puhelin karuille työmaille

Arvio puolen vuoden jälkeen

Ostin Catin 330 euron hinnasta huolimatta, koska minun piti saada kestävä puhelin ja mikään halvempi ei vaikuttanut kunnolliselta. Tuo summa maksaa itsensä takaisin ehkä 4–5 vuodessa, jos puhelin todella sen ajan kestää. Saa nähdä, tuleeko vuosista pitkiä.

Tähän asti vaikuttaa lupaavalta. B15Q on kokenut kuljetusalan ja pick-upin omistamisen kovuuden. Se on pudonnut pari kertaa muutamasta metristä asfaltille, kun olen kiristänyt perävaunun päällä vanttiketjuja. Se on luiskahtanut taskusta ja päätynyt hiekkaan jo sohjoon, kun olen kavunnut kuorma-autoon. Se on myös altistunut kosteudelle riehuessani mettätöissä ja vedessäkin puhelin on tainnut pulahtaa.

Siltikin kovispuhelin näyttää kuin se olisi lojunut päivästä toiseen konttorin pöydällä. Näytössä on vain pari pienen pientä naarmua ja kotelossakin ehkä muutama viiru. Kotelon sisään päätyy vain pikkaisen pölyä, ja kaikki napit ja kosketusnäyttö pelaavat ongelmitta.

Harkitsisin kuitenkin kahteen kertaan 330 euron laittamista Cattiin, jos nyt voisin valita. Kamera on suoraan sanottuna surkea. Kuvat ovat hyvässäkin valaistuksessa kuin 10 vuoden takaisella puhelimella otettuja. Kännykkä on sentään minulle kätsyn kokoinen tallentaja. Videot eivät ole sen parempia.

Lisäksi puhelin on joitakin kertoja sammunut esimerkiksi yön aikana odottamattomasti. Siis illalla on akun varaus voinut olla vaikkapa 40 prossaa, ja aamulla puhelin onkin sammunut. Onneksi olen sattunut aina jollain muulla tavalla heräämään.

Muuten olen tullut sinuiksi puhelimen kanssa, ja todellakin kestävä tämä työkoneiden sukulainen on ollut. Jos kestävää luuria hakisin, ostaisin B15Q:n korkeintaan parilla sadalla eurolla.

catb15q-puhelin hiluxissa
Catti Hiluxissa joulukuun 2014 alussa.

Alkuperäinen teksti:

Nokia Lumia 710 otti iskut vastaan hämmästyttävän hyvin. Tippui se sitten asfaltille, otti vesikylvyn lumessa tai altistui pölylle ja purulle. Kun hieman vain puhalsi palasiin ja kasasi ne takaisin yhteen, puhelin heräsi eloon kuin Feeniks-lintu tuhkasta.

Ehkä Lumia kärsikin ajan saatossa vähän kerrallaan. Sen pienen pienten osasten toiminta alkoi heikentyä pitkässä ajassa. Kun yksi lenkki ketjussa osoittautui heikoksi, kärsivät siitä muutkin. Lopun aikoina puhelin saattoi yhtäkkiä olla ottamatta vastaan puheluita tai soittamatta musiikkia.

Alkuaikoina pidän kaikkia laitteita hyvin. Käsittelen niitä hellävaraisesti varoen altistamasta niitä vahingolle. Sitten laitteesta alkaa tulla osa elämää, ja ne milloin tippuilevat maahan ja uppoavat lumeen ja pyörivät pölyssä ja uivat lätäkössä. Minä vain olen vähän sellainen töhöilijä, kun oikein hyvä draivi on päällä.

Hyvän tekemisen meiningin pilaamisen sijaan katsoin ratkaisuksi valita Ford Ranger -miehen kestävän puhelimen.

Ratkaisu erotti minut Nokiasta noin 12-vuotisen ja muistaakseni 6 eri puhelinta nähneen suhteen jälkeen. Enää Nokia ei ole yhtä kuin kännykkä. Eihän se ole enää edes yhtä kuin suomalainen. No no, nyt nämä herkistelyt helvettiin.

CAT B15Q on oikea äijäpuhelin. Perkele. Sillä on IP67-luokituskin, helevetti.

Muille kuin äijille kerrottakoon, että IP67 kertoo sähkölaitteen kestävyydestä sellaisessa käytössä, kuin mitä äijiltä nyt voi odottaa. Paljon iskuja, tiputuksia, vettä ja pölyä. Numero 6 kertoo, että laite on pölytiivis, ja numero 7 kertoo, että laite kestää upotuksen veteen enintään metrin syvyyteen korkeintaan 30 minuutiksi.

Itse en ole vielä kohdellut Cattia kaltoin kuin yhden kerran. Se luiskahti kuorkkiin kavutessani asfaltille, mutta mitään jälkiä ei kännyyn tullut. Aion tietenkin seurata laitteen kestävyyttä, sillä odotettavissa on rankkaa töhöilyä, kunhan hellävaraisen pidon kausi päättyy.

Mutta vaikka puhelin kuinka kestäisi kuraa, ei sen sisällä saa olla kuraa. B15Q:ssa on Androidin versio 4.4 eli KitKat. Sitä pyörittää neliydinprosessori ja 1 megatavu muistia. Meikäläinen käyttää puhelinta soittamisen lisäksi internetin selaamiseen, musiikin kuuntelemiseen ja kuvien ottamiseen, ja siinä käytössä tehot ovat osoittautuneet riittäviksi.

Tallennustilaa B15Q:ssa on 4 megatavua. Valmistaja käyttää käsitteitä jotenkin erityisesti, mutta ilmeisesti Android on asennettu tuohon 4 megaan ja loput ovat sitten hintaan sisältyvää säilytystilaa. Sitä on vain kohtuullisen monipuolisen soittolistan luomiseksi ja kahden kolmen sovelluksen asentamiseksi varsinkin, koska puhelimen mukana tulee paljon valmiiksi asennettua tauhkaa. MicroSDHC-muistikortti lähtikin heti tilaukseen, mutta toisaalta puhelimen – sanan perinteisessä merkityksessä – käyttämiseksi tila on riittävä.

Androidin tulkinta puhelimesta vaati hieman kokeilemalla tutkimista ennen kuin perustoiminnot alkoivat sujua. Lisäksi ihan oikean sekoituksen sisältävä musiikkisoitin sekä GPS:ää käyttävä nopeusmittari piti käydä hakemassa Playsta ennen kuin Catin ohjelmistosta tuli yhtä hyvä kuin Lumia 710:n.

Muutama pieni asia edelleen häiritsee minua, mutta ne eivät kuitenkaan pilaa kokonaisuutta. Kameran kuvien resoluutio on onnettoman pieni, joten pientä tarkkuuden puutetta ei ainakaan kuvan kokoa muuttamalla pääse hyvittämään. Yhteystietojen kohdilla ei ole mitään selkeää nappulaa, josta painamalla puhelin soittaa yhteystiedolle. Soittovalikosta ei pääse yhdellä painalluksella siirtymään yhteystietoihin. Mutta kännykät eivät pitkään aikaan ole olleetkaan puhelimia.

Ehkä yksi ärsyttävimmistä piirteistä on Androidin ylivarovaisuus tiiviytensä kanssa. Aina, kun laitan audioreiän tai Micro-USB:n suojuksen kiinni, on puhelin huomauttamassa suojusten sulkemisen tärkeydestä tiiviyden säilyttämiseksi. Ilmoituksen saanee pois roottaamalla puhelimen, mutta silloin meininki on jo astetta hooceempää. Tosin samalla voisi poistaa kaikkea turhaa kakkaa puhelimen muistista.

Meikäläiselle ehdottoman tärkeitä ominaisuuksia ovat lisäksi Bluetooth, Wifi, akun kesto sekä datayhteys. Kaksi ensimmäistä kyllä ovat kunnossa, mutta loppujen osalta nostan catin pöydälle. Akkukesto ei riemastuta, vaikka ei se tämän hetken mahdollisuukset huomioitaessa kyllä pettymykseksikään jää. Noin joka toinen päivä on lataaminen tarpeen, ja välillä akku tuntuu hupenevan yllättävän nopeasti. Netissä surffailtaessa on lisäksi jäätävä 3G-aikakaudelle, eikä koko ajan Suomessakin kohentuvasta 4G:stä pääse tämän luurin elinaikana vielä nauttimaan.

Mutta onhan moni autokin sisältä vähän puutteellinen mutta päältä täydellisen kaunis. Tai ehkä nyt pitäisi käyttää jotain äijempää sanaa.catb15q-tausta-konepellillaNiin kuin vaikka että B15Q on kovispuhelimen näköinen. Metalliset korostukset, musta väri, kulmikkuus ja niitit kertovat, että puhelin viihtyy siellä, missä dumpperit, pyöräkuormaajat ja maansirtoautotkin temmeltävät. Keltaiset nappulat ovat suosikkini kännykän ulkoasussa, sillä maansiirtotyömaiden perusväri tulee pienesti mutta ytimekkäästi esiin. Cat B15Q näyttää omanlaiseltaan. Se on nimenomaan Caterpillar-puhelin. Miten siinä onkin omien polkujen kulkija -henki.

Ford Ranger -miehenä pystyn lisäksi ottamaan B15Q:n ilomielin, koska siinä autoilijan puhelimen piirteitä. Ei siis vain menestyminen pölyn, rasvan, öljyn, työkalujen, hiekan, soran, puutavaran ynnä muun seassa vaan sen päälle esimerkiksi led-taskulamppu. Kirkas kuin mikä eikä tarvitse huolehtia paristoista. Tai kosketusnäyttö, jota voi käyttää työhanskat käsissäkin.

Mitä tulee autoilijan puhelimeen, Catin mukana saa kaksiosaisen laturin. Pistoke ja johto ovat siis erillään, ja ne liitetään toisiinsa USB:llä. Näinpä B15Q:n latausjohto on saman tien kytkettävissä autoonkin, kunhan omistaa USB-adapterin. Toisaalta MicroUSB-paikka puhelimessa on niin ahtaassa raossa, että melkeinpä kaikki tavanomaiset laturit muuttuvat käyttökelvottomiksi. Itse olen kuitenkin vuollut vanhojen latausjohtojen pistokkeita ohuemmiksi, jotta minulla riittää johtoja kaikkiin latauspisteisiini.

Caterpillar on siis merkki, jota näkee varsin paljon sukkaosastolla, mutta äijät tietävät sen isoista koneista. Tosiaan työkoneiden valmistaja on mennyt Cat-kenkää pukevan jalkansa sujauttamaan kännykkämarkkinoidenkin oven väliin. Ainakin minä olen tähän uudehkoon tuotteeseen tyytyväinen, mutta ne Catin sukat, ne eivät muuten kestä mitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.