Alv-väh.kelp. auto on alvin verran halvempi

Moi! Ajoneuvosta on maksettava arvonlisäveron ohella autoveroa sekä ajoneuvoveroa – niistäkin olen julkaissut artikkelit. Oletko muuten jo kuullut, että Rangerin pick-upista ei aina tarvitse maksaa autoveroa?

Käytettyjen autojen – varsinkin pakettiautojen – ilmoituksia selatessa törmää usein käsitteeseen alv-vähennyskelpoinen. Tosin useinhan käsite on muotoa ALV VÄH. KELPOINEN, mutta kaikkihan me ymmärrämme ytimekkään, selkeän ja silmiin hypähtävän kirjoitusasun tärkeyden.

Joka tapauksessa käsite tarkoittaa sitä, että auton hinnasta voidaan vähentää alv eli arvonlisävero. Silloin auton ostaja maksaa hinnan, joka autolla on ennen arvonlisäveron lisäämistä.

Arvonlisäverohan on vero, jonka myyjä lisää tuotteen tai palvelun hintaan. Suomessa on kolme eri arvonlisäveroa, ja autojen sekä niihin liittyvien tarvikkeiden ja palveluiden arvonlisävero on 24 prosenttia.(Veroh:n sivu)

Olkoon vaikkapa GMC C/K:n hinta ennen alvin lisäämistä 6 451 euroa. Kun ostaja ei vähennä alvia, hän maksaa pick-upista 1,24 * 6 451 ≈ 8 000 euroa. Kun ostaja sen sijaan vähentää alvin, hän käytännössä maksaakin alkuperäiset 6 451 euroa. Tällöin lava-auto on 1 549 euroa halvempi.

Jutun juju on kuitenkin se, että alvin saa C/K:n hinnasta vähentää ainoastaan sellainen, joka arvonlisäveroa verottajalle maksaa eli on arvonlisäverovelvollinen.(Veroh:n sivu) Sellaisia ovat yritykset ja yhteisöt.

Arvonlisäverovelvollinen voi vähentää alv:n myös C/K:n käyttöön liittyvistä kuluista. Niitä ovat esimerkiksi polttoaineen osto ja auton huolto. Alv:n saa kuitenkin vähentää vain liiketoimintaan liittyvän auton käytön osalta. Mikäli vaikkapa yrityksen työntekijä ajaa C/K:lla työmatkat, ei niihin liittyvistä kuluista saa vähentää alv:tä.(Veroh:n sivu)

Lisäksi jos lava-auto on niin sanottu kaksikäyttöauto, ei sillä saa ajaa yhtään yksityisiä ajoja. Kaksikäyttöautohan on pakettiauto, jossa on enemmän kuin yksi rivi istuimia.(Veroh:n sivu) Esimerkiksi käy lava-auto, jossa on takapenkit.

Mutta miksi autokauppiasta harmittaa, kun pakettiautoa tuo vaihdossa yksityinen asiakas? Myyjä saattaa jopa vihjaista, että olisi voinut maksaa hyvitystä enemmän, jos pakussa olisi niin sanotusti ollut alvi. Nyt nimittäin pakun ostajien joukosta todennäköisesti jäävät pois yritykset ja yhteisöt.

Tällöin yksityistä asiakasta voi kummastuttaa: yritykset ja yhteisöthän nimenomaan saavat vähentää alvin ostaessaan auton liikkeestä. Tuleehan pakussa olemaan alvi, kun autoliike sitä eteenpäin myy.

Pointti onkin se, että yritysostaja joutuu maksamaan pakusta enemmän kuin silloin, jos paku ei olisi ollut yksityisen asiakkaan omistama.

Otetaan esimerkki. Olkoon yksityisasiakas tarjoamassa Amarokia, jonka hän oli ostanut uutena liikkeestä ja josta hän oli maksanut arvonlisäveron. Koska hän ei ole voinut vähentää alvia, vero on sulautunut osaksi auton arvoa. Kun asiakas on myymässä Amarokin autoliikkeelle, autoliike hyvittää siitä 20 000 euroa. Autoliike pyrkii 4 000 euron voittoon, joten se myy autoa 24 000 euron arvonlisäverottomalla hinnalla.

Kun Amarokia on ostamassa yritys B, se ei voi tuosta 24 000 eurosta vähentää mitään. Se maksaa autoliikkeelle siis 24 000 * 1,24 = 29 760 euroa, mutta voi toki vähentää 24 tonnin päälle tulleen alvin, 5 760 euroa.

Kun samaa Amarokia onkin myymässä autoliikkeelle yritys A, joka on vähentänyt alvin pick-upista, autoliike voikin pitää alvin erillisenä, hinnasta irroitettavana osana. Se voisi hyvittää yritys A:lle Amarokista edelleen 20 000 euroa, mutta irrottaisi sitten 20 000 / 1,24 = 3 871 euroa. Sitten autoliike lisäisi oman voittonsa ja myisi autoa hintaan 20 129 + alv.

Yritys B maksaisi Amarokista tällöin käytännössä 20 129 euroa. Se on 3 871 euroa vähemmän kuin silloin, kun Amarokin on myynyt autoliikkeelle yksityisasiakas.

Autoliike olisi voinut yritys A:lle – ja myös yksityisasiakkaalle, jos hän olisi voinut olla arvonlisävelvollinen – tarjota isommankin välirahan. Eihän esimerkiksi 21 129 + alv olisi paljon pahemmalta näyttänyt – ei ainakaan yhtä pahalta kuin 24 000 + alv.

Toiseksi vaikka yritys siis saa joka tapauksessa vähentää alvin, autoliikkeen kannattaa naputella Nettiautoon CAPS LOCKilla maininta vähennyskelpoisuudesta. Se on yritysostajalle viesti siitä, että tästä Amarokista ei tarvitse maksaa enemmän siksi, että auton arvoon on sulautunut yksityisasiakkaan maksama alv.

Hiacen kuvan omistaa Пилигрим. Kuvaa saa käyttää lisenssin CC-BY-3.0 ehtojen mukaisesti.

Yksi vastaus artikkeliin “Alv-väh.kelp. auto on alvin verran halvempi”

  1. Yksityiseltä liikkeelle tullut auto on ns. marginaaliverollinen, jolloin Alv 24% maksetaan ainoastaan yrityksen voitosta eli 4000€*1,24=4960€. Autoliike voi tässä esimerkissä myydä auton 24960€ saadakseen 4000€ Alv0% voiton.
    Myös yritysostaja maksaa arvonlisäverollisen hinnan ja vähentää sen aikanaan arvonlisäverollisten myyntiensä tilityksestä arvonlisäverollisena ostona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.